Heesters zijn houtachtige planten (groenblijvend of bladverliezend) die doorlevend zijn.De meeste bloeien uitbundig, andere onopvallend. In deze groep is een zeer grote verscheidenheid van hoogtes, breedtes, bloeiperiode, bladkleur enz… te verkrijgen. Heesters zijn zowel mooi in groep of als je ze alleen plant. Je kan ze ook gebruiken om vakken te beplanten. Met een doordachte keuze krijg je het hele jaar door bloei in de tuin. Sommige heestersoorten zijn ideaal voor vlinders, vogels en bijen. In deze groep is een zeer groot assortiment van hoogtes, bloeiperiode, bladkleur... te verkrijgen.

Hortensia's zijn een grote en bekende groep. Er zijn verschillende soorten hortensia's zoals :

  1. Hydrangea quercifolia met een eikenblad
  2. Hydrangea macrophylla of de gewone bolhortensia
  3. Hydrangea teller, met platte schermen van bloemen. Fertiele bloemen in het midden, met aan de buitenzijde steriele bloemen.
  4. Hydrangea paniculata heeft een kegelvormige bloeiwijze.
  5. Tegenwoordig zijn er ook nieuwe variëteiten zoals Forever & Ever, Endless Summer, Magical en Black Diamonds.
  6. Hydrangea arborescens met als bloem grote witte bollen.

Hortensia's zijn verkrijgbaar in wit, roze, rood, blauw en paars. Sommige soorten verkleuren gedurende het seizoen. Hortensia's (botanische naam : Hydrangea's) behoren ongetwijfeld tot de meest geliefde struiken en zijn in tal van tuinen een vaste waarde geworden. De meeste Hortensia's bloeien 2 - 3 maanden en hebben vaak ook nog een schitterende uitbloei. Hortensia's zijn zeer gegeerd voor droogboeketten. De gemiddelde hoogte van een hortensia macrophylla of teller gaat van  60cm tot 150cm. Hydrangea paniculata soorten kunnen soms wel 150cm tot 250cm hoog worden afhankelijk hoe ze gesnoeid worden.

Sommige blauwe kleuren verbleken na meerdere jaren tot roze bloemen. Dit kan je bijsturen door toediening van Aluin of Hortensia blauwkuur van Osmo. 

De buxus is een groenblijvende struik die voor vele doeleinden te gebruiken is. Om de buxus goed in vorm te houden is tweemaal per jaar snoeien een must (1x eind mei en 1x eind augustus). Zo is Buxus ideaal voor een kleine haag, in pot, om in een wolk (massief) te snoeien.

Buxus in pot :

  1. Als je Buxus in een pot plant, gebruik je best Buxuspotgrond van Osmo en Buxusmeststoffen van Osmo (2x per jaar).
  2. Geef je Buxus in een pot regelmatig water. Een buxus in een pot droogt makkelijk ui en wordt dan geel. Geef je plant in warme periodes best elke dag water. Ook in de winter 1x per week water geven.

Buxus in volle grond :

  1. Een Buxus in volle grond heeft een luchtige bodem nodig. Meng daarom bij het planten 1/3 Buxuspotgrond van Osmo in de grond.
  2. Om het enorme aantal blaadjes groen te houden heeft een Buxus veel kalk nodig. Bij een kalktekort kleuren de bladrandjes geel. Strooi daarom jaarlijks kalk om de zuurtegraad op peil te houden.
  3. Bemest Buxus twee keer per jaar bij het begin van het groeiseizoen (maart) en in mei of juni. 

Sierheesters in onze catalogus