Heideplanten kan men onderverdelen in verschillende groepen :

Erica en Calluna. De winterbloeiende heidesoorten zijn Erica's, de zomerbloeiende heidesoorten zijn Calluna's. Ze zijn mooi in zowel de volle grond of in pot en eenvoudig te combineren met andere soorten en geven kleur in de winter. Erica's en Calluna's groeien het best in een licht zure zanderige grond (kalkarm), goed waterdoorlatend. Wij adviseren om bij het planten een heide bodemverbeteraar te mengen met de bestaande grond. Zo zorgt u voor een verzurend effect voor een goede start. Later kunt u jaarlijks een laagje turf op de bodem leggen om deze optimaal te houden. Snoeien mag dan weer wel. Dat doet u zowel voor de zomerbloeiers als voor de winterbloeiers best in april. 

- Azalea's zijn groenblijvende planten die rijkelijk bloeien in het voorjaar. Ze komen vaak voor in Japanse tuinen maar ook in onze tuinen komen ze helemaal tot hun recht. Azalea's kan je indelen in 2 groepen: - Bladhoudende ( japonica's) en Bladverliezende ( Mollis, Knaphill ). Azalea's plant je best in halfschaduw of schaduw en geven de voorkeur aan zure, luchtige grond. Tuintip : Gebruik heide bodemverbeteraar of turf, dit is  zure grond, speciaal voor Azalea's.   

- Rhododendrons zijn er geliefd als sierplant met prachtige grote bloemen, ze geven de voorkeur aan zure grond. De meest voorkomende bloemkleur is paars, rood, roze en wit. Om de juiste plaats voor Rhododendrons in onze tuin te bepalen, moeten we eerst bepalen hoe de natuurlijke groeivoorwaarden zijn. In dit verband is het noodzakelijk, een duidelijk verschil te maken tussen sterk groeiende, grootbloemige en kleinbloemige soorten met een dwerggroei. Rhododendrons geven de voorkeur aan eens standplaats in halfschaduw. Er zijn Rhododendrons met bonte bladkleur met geel - groene bladeren, maar de meeste hebben groene bladeren. Rhododendrons zijn er in dwergvormen en hybridevormen die hoger worden. De dwergrhododendrons zijn geschikt om plantvakken mee te maken die niet al te hoog worden. De hybride soorten kunnen gebruikt worden voor hogere massieven en brede hagen.  Wij adviseren om bij het planten heide bodemverbeteraar of turf bij te mengen met de bestaande grond. 

 

Heideplanten in onze catalogus